Jazzkoncertek a Budavári Könyvünnepen

Megjelenés ideje:

2017. július 26.

Megjelenés helye:

Info Rádió

Idén tizenötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budavári Önkormányzat. A szeptemberi rendezvény díszvendége Tokaj és Vizsoly lesz. A kiadók seregszemléjén nem csak dedikálásokkal és író-olvasó találkozókkal, hanem koncertekkel és jazz zenével is várják az érdeklődőket.

Tavaly arra kérték a Könyv Ünnepe ideje alatt a Szentháromság téren sétáló külföldieket, hogy mondják el Babits Mihály Nyár című versét – természetesen magyarul.
Idén más különlegességekkel készülnek a Budavári Könyvünnepre. Ezúttal a reformáció 500. évfordulója áll a középpontban, a rendezvény díszvendége Vizsoly és – a nyelvújításkor kiemelten fontos térség – Tokaj lesz.
A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt közös rendezvényén 29 könyvkiadó és 7 kulturális intézmény – köztük a Kiscelli Múzeum, a Hagyományok Háza és a Zenetudományi Intézet – mutatkozik be.
Az író-olvasó találkozók és dedikálások mellett idén is lesznek koncertek a szeptember elsején induló háromnapos rendezvényen – mondta Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere.
„Idén a 20. születésnapját ünneplő Misztrál együttes lesz a szombat esti vendégünk.
Pénteken és vasárnap pedig két olyan jazzformációt köszönthetünk majd a színpadon, akikkel már találkozhattunk a Budai Várban a Beethoven Budán programsorozat keretében. A Sárik Péter trió most a nagy sikerű jazzkívánságműsor című programjával jön ide. Juhász Gábor és zenésztársai pedig itt is elő fogják adni azt a jazz-szvittet, amit Beethoven tavaszi szonátájából készített, és ami az idei Beethoven fesztiválon hangzott el először” – ismertette a polgármester.

Délelőttönként a gyereket várják a Szentháromság térre. Fellép – többek között – Bognár Szilvia, Gryllus Dániel, a Görömbő Kompánia, a Maszk Bábszínház és a regensburgi Spatzen-Quartett. Az Állami Népi Együttes pedig mindhárom nap táncházzal várja a közönséget.
Aki ezer forint felett vásárol, az idén is kap egy karszalagot, amellyel az összes programot ingyenesen látogathatja.
Bakó Annamária, a Litea Könyvesbolt vezetője hangsúlyozta: a megváltozott olvasási szokások miatt is különösen fontos, hogy egy-egy ilyen ünnepen előtérbe kerüljenek a papír alapú könyvek.
„Elsősorban olyan kiadókat szerettünk volna vendégül látni, akik markáns kiadói műhelymunkát folytatnak”
– mondta Bakó Annamária.
A könyvünneppel egy időben több kiállítás is nyílik a budai galériákban, meg lehet majd csodálni a bécsi kapu téri evangélikus templom nemrég épült orgonáját, és szeptember elsején megnyílik a Jókai Annáról elnevezett művészeti szalon az Iskola utcában.

Seres Gerda

http://inforadio.hu/kultura/2017/07/26/jazzkoncertek_a_budavari_konyvunnepen/

Kövessen bennünket Facebookon is!

Támogató