Könyvünnep a Budai Várban

Megjelenés ideje:

2017. július 26.

Megjelenés helye:

gondola

Könyvünnep a Budai Várban

Számtalan határon inneni és túli magyar ember érdeklődésére tart számot a Budai Várban az immár 15. alkalommal jelentkező Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe.

A Szent István szobor előtti terület a Szentháromság térrel egyetemben az elmúlt másfél évtized alatt a magyar irodalmi élet kiemelkedő képviselőinek vált fórumává. Írók, költők, magyar verseket megzenésítő muzsikusok, műfordítók egész sora lépett fel, beszélt műveiről, vallott a magyar nyelvről prózában, versben, dalban.

Idén 29 könyvkiadó és 7 kulturális intézmény mutatkozik be s tárja értékkínálatát az ide látogató tízezrek elé. Ez utóbbiak között az Országos Levéltár, a Széchenyi Könyvtár s a Hadtörténeti Intézet. Erről részletesen szólt a Könyvünnep gazdájaként a Budavári Önkormányzat nevében tartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Nagy Gábor Tamás polgármester.

Az Úri utca 58. alatti egykori Forgách-Asbóth palotában lévő Házasságkötő teremben megrendezett eseményen többek között elhangzott, miként az eddigiek során, úgy az most is jelentős kulturális évfordulóhoz kapcsolódik a Könyvünnep. A Reformáció éve okán Tokaj városa és Vizsoly az esemény bemutatkozó díszvendégei. Tokaj hegyalja – nedűjén túl- a nyelvújításban játszott kiemelkedő szerepe okán is a Magyar Könyv és Nyelv Ünnepére kívánkozik. Tokaj-régiót a széphalmi mester, Kazinczy Ferenc széleskörű irodalomszervezői és nyelvújítói tevékenysége emelte be a nemzet kulturális életébe. Károli Gáspár pedig Vizsolyban ültette át munkatársaival ékes magyar nyelvre a Bibliát, ahogy ő írja„Istennek az Ó és Új Testamentomában foglaltatott egész Szent Írást”.

 

Szép hagyománykét az idén is a Szent István szobor előtt adják át a Tóth Árpád műfordítói díjat, melyt ez alkalommal többévtizedes kiemelkedő munkássága elismeréséül Jávorszky Béla, a finn és az észt irodalom avatott tolmácsolója kapja. A díjat kerületünk Kossuth díjas költőjének, Kányádi Sándornak javaslatára alapította a Budavári Önkormányzat. Nota bene e díj sem nélkülözi az évfordulós kapcsolatot. Finnország az idén ünnepli önálló államisága megteremtésének 100-ik évfordulóját.

Az eseményt neves előadóművészek fellépése színezi, így a MISZTRÁL együttes, Gryllus Dániel, a Sárik Péter trió, az énekes Bognár Szilvia, a Juhász Gábor jazz-trió, a kerület bajor testvérvárosából, Regensburgból érkező Spatzen-quartett, az Állami Népi Együttes három napos táncháza. A gyermekek a Görömbő Kompánia és a Maszk Bábszínház előadásait élvezhetik.

A június 5-én elhunyt Jókai Anna írónő nevét veszi fel az Iskola utca 28. alatt nyíló, széleskörű kulturális eseményeknek helyet biztosító Szalon – tájékoztatott dr. Nagy Gábor Tamás – melynek megnyitója a Könyvünnep első napján, szeptember elsején 18 órakor lesz.

„Negyven éves a könyves múltam itt a Budai Várban” – kezdte bemutatkozását a LITEA Teázó és Könyvszalon vezetője, Bakó Annamária, aki – nem mellesleg – a Magyar Könyv Ünnepének ötletgazdája, a Várkerület díszpolgára. „Ezen a Könyvünnepen elsősorban olyan markáns kiadói műhelymunkát folytató könyvesekre számítottunk és számítunk, akik elkötelezettjei a magyar nyelvnek, történelemnek, kultúrának”. A kiadói tevékenységet is folytató Bakó Annamária hangsúlyozta, hogy manapság, amikor a könyv, a Gutenberg galaxis visszaszorulóban van a Marconi galaxissal, az elektronizált piaccal szemben, kiemelt helyet foglal el a magyar nyelv és könyv budavári fóruma. A kiadók ragaszkodását mutatja, hogy az eseménynek 70 százalékuk a törzsvendége. A határon túli kiadó kiadók évről évre megjelennek itt, s a budapestieken túl mind több vidéki kiadó is jelzi részvételét.

Bakó Annamária fontosnak tartja az Ünnep idegenforgalmi üzenetét. A három nap alatt a Szent István szobor előtt – akarva-akaratlan – külföldi turisták ezrei találkoznak a magyar kultúra színes eseménysorozatával, s ez – mint megfogalmazta – az országimázs szempontjából sem utolsó, egy kultúrnemzet spontán üzenete.

Ez évben Nemzeti Kulturális Alap is támogatja a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepének rendezvényét. E támogatás nagy részét – emelte ki a várkerület polgármestere – a 27 könyvsátor bérleti díjának csökkentésére fordítják a kiadók terheit könnyítendő.

– szil –

https://gondola.hu/cikkek/106580-Konyvunnep_a_Budai_Varban.html

Kövessen bennünket Facebookon is!

Támogató