Megnyílt pénteken a 15. Budavári Könyvünnep

Megjelenés ideje:

2017. szeptember 1.

Megjelenés helye:

hirado.hu

Megnyílt pénteken a 15. Budavári Könyvünnep, amely vasárnapig három napon át 29 könyvkiadó és hét kulturális intézmény könyv- és programkínálatával várja a közönséget a budai Várban.

“Ez a 15 év mert jelez valamit és kötelez bennünket” – mondta az I. kerület polgármestere a könyvünnep pénteki megnyitóján. “Azt szeretnénk, ha ez az alkalom, az élő, lélegző, mai nap is gyarapodó kultúra egyik ünnepe lehetne” – fűzte hozzá Nagy Gábor Tamás.

Kiemelte, hogy az ünnep két díszvendége Tokaj és Vizsoly, valamint beszélt arról is, hogy a rendezvényen a reformáció 500. évfordulójáról, a 100 éve született Szabó Magdáról és az idén elhunyt Jókai Annáról is megemlékeznek. ”Buda és Tokaj létezése magyarságunk létezését, népünk, nemzetünk meglétét jelképezi és jelenti egyszerre” – mondta Posta György, Tokaj polgármestere.

Kiemelte: Tokaj a nyelv és a könyv ünnepéhez azzal is hozzájárul, hogy ez a terület a magyar irodalmi nyelv bölcsője, az első, teljesen magyar nyelvű Biblia pedig a szomszédos Vizsolyban született. ”Elődeink olyan értéket teremtettek, amivel Vizsoly örökre beírta magát a történelembe” – emelte ki Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója az ünnepséget megnyitó beszédében az idei jeles irodalmi évfordulók mellett a fordítás fontosságáról is beszélt. “Azt a nyelvet ünnepeljük, ami nemcsak magyarra segít lefordítani azt, ami egyetemes érték, hanem a magyar kultúrát, irodalmat is hivatott közvetíteni kifelé, hivatott idegen nyelvre fordítani. Így kapcsolódik össze a lokális, a helyi az univerzális és az egyetemes érték” – fogalmazott.

http://www.hirado.hu/2017/09/01/megnyilt-a-budavari-konyvunnep/

Kövessen bennünket Facebookon is!

Támogató