Budavári Könyvünnep

A MAGYAR NYELV ÉS KÖNYV ÜNNEPE 


Lapozható program

Lectori salutem!

Ezzel a régi iratok, könyvek elején gyakran olvasható jókívánsággal köszöntjük a 16. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepének látogatóit. Üdvözlet az olvasónak! Üdvözlet annak, aki szereti és olvassa a magyar irodalmat. Üdvözlet mindenkinek, aki választékos kifejezésekkel és pontos fogalmazással élteti, fenntartja nyelvünket, aki törekszik a trágárság és az idegen szavak kerülésére; aki szerint van mit ünnepeli azon, hogy anyanyelvünk korokon és határokon átívelve megtart minket magyarnak. Olyan érzelmi kötelék ez, mint a hazaszeretet, amely nem magyarázható a tudomány száraz érveivel. „Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága” - írja a XX. századi magyar irodalom egyik klasszikusa, Radnóti Miklós, amikor arról vall, mint jelent neki e tájék: „nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt / kis ország”. Eltéphetetlen, erős kötelék ez, amely emlékekből és szavakból, hangulatokból, tájakból áll össze, és „nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható”.  

„vannak vidékek viselem / akár a bőrt a testemen / meggyötörten is gyönyörű / tájak ahol a keserű / számban édessé ízesül / vannak vidékek legbelül”- folytatja Kányádi Sándor. Az idén elhunyt Kossuth- és Herder díjas költő, a Nemzet Művésze, – nem mellesleg Budavár díszpolgára – egész életművét áthatja a nagy elődök iránti tisztelet és az anyanyelv megtartó erejébe vetett hit. Játszva magyarul című verse tömören foglalja össze, mit is jelent ez: „aki megért / s megértet / egy népet / megéltet”.  

Az anyanyelv csodálatos kincs, sokszor nem is vagyunk ennek tudatában. Hiszen a lehető legtermészetesebb dolog, hogy magyarul álmodunk és imádkozunk altatódalokat dúdolunk gyermekünknek és szerelmes szavakat súgunk kedvesünknek. A magyar nyelv egyik legnagyobb értője és művelője maga Kányádi Sándor volt, ezért az idei Könyvünnepet a szervező Budavári Önkormányzat az ő emlékének ajánlja. Mindhárom nap emlékezünk Sándor bácsira, akinek oly’ sok szép versét, gondolatát, kezdeményezését őrizzük. Neki köszönhetjük többek között a Magyar Mesemúzeum ötletét, a Tabánban felállított Elek apó kútját vagy a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat. A hajdani lakóháza közelében, a Virág Benedek házban emlékkiállítást nyitunk az első napon, másnap Kányádi-emlékesttel köszöntjük a Jókai Anna Szalon egy éves születésnapját, vasárnap pedig a Kaláka együttes emlékkoncertjét hallgathatjuk meg a Könyvünnep nagyszínpadán.   

S nem véletlen az sem, hogy a rendezvénysorozat díszvendége Székelyudvarhely lesz, Hargita megye és egész Székelyföld történelmi és kulturális központja.

A Szentháromság téren a könyvkiadók gazdag kínálata mellett gyermekműsorok is várják a látogatókat, mások mellett Marék Veronika, Berg Judit, a Görömbő Kompánia és a Figurina együttes közreműködésével. A Mátyás Emlékévhez csatlakozva felidézzük a dicsőséges reneszánsz uralkodót és korát.

Esténként kiváló koncertek zárják a napot. Pénteken a jazz kedvelőinek a Jazzical Trio koncertje kínál feledhetetlen pillanatokat, másnap a magyar népzene különleges virtózitását Pál István Szalonna és bandája varázsolja a Budai Várba. Vasárnap este önálló műsorával lép színpadra Für Anikó.

Tartalmas és hasznos időtöltést, igazi irodalmi élményeket kíván a 2018-as Könyvünnepen
dr. Nagy Gábor Tamás polgármester

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.