A fesztivál díszvendége: Kassa

A Budavári Könyvünnep alkalmából minden évben választanak egy díszvendéget. Idén ezt a kitüntetett szerepet Kassa, vagyis Košice tölti be – a város, ahol Kelet és Nyugat összeér.

Kassa Szlovákia második legnagyobb városa; az ország keleti sarkában, a Hernád folyó mentén terül el. Története a középkorig nyúlik vissza, a századok során pedig a régió legfontosabb központjává vált, legyen szó kereskedelemről, ipari fejlődésről vagy épp a városra jellemző pezsgő kulturális életről, amelyhez a jezsuita egyetem 1657-ben történt megnyitása is hozzájárult.

A város történelmi központját az 1700-as években várfalak vették körül. Ezen a környéken ma egy közel egy kilométer hosszú sétálóutcát találunk, melyet végigjárni felér egy időutazással. A legendákkal övezett sétány mellett pompás épületek sorakoznak: királyok, grófok, nemesek egykori otthonai. Ha turistaként szeljük a szűk utcákat, érdemes célba vennünk a Történelmi Városházát, nem csak azért, hogy megnézzük a fényűző homlokzatát, hanem azért is, mert az épület ad otthont a Kassai Látogató Központnak, ahol a hazai és külföldi utazóknak kínálnak különféle szolgáltatásokat.

Kassa egyik legfontosabb történelmi emléke a késői gótika stílusában épült Szent Erzsébet-székesegyház, melyen 1380-tól egészen 1508-ig zajlottak a munkálatok. Az északi toronyból elképesztő látkép tárul elénk, a lépcsőkön felfelé haladva pedig az óraművet és a harangokat is láthatjuk, melyeket a fiatal harangozó ma is megkongat.

A város a zsidó lakosság kultúráját is őrzi, melynek kihagyhatatlan darabja a Puskin utcai ortodox zsinagóga. Az épület a hagyományos motívumokat távol-keleti elemekkel vegyíti, de még a kubizmus jegyeit is felfedezhetjük rajta. A zsinagóga egyik leghíresebb pontja egy megrendítő „emlékmű”: a belső falakon ceruzával írt üzeneteket olvashatunk, melyeket a koncentrációs táborokba készülő zsidók hagytak maguk után.

Persze a város látványosságait napestig sorolhatnánk, kezdve a középkorban épült Alsó Kapuval és az Orbán-toronnyal vagy épp a pestisjárvány áldozatainak állított Immaculata oszloppal. Nem feledkezhetünk meg az Állami Színház neobarokk épületéről sem, melyet belülről is érdemes megcsodálni, hiszen a gazdagon díszített, lantot formázó nézőtér és a Shakespeare-drámák által ihletett mennyezeti festmények nem mindennapi látványt nyújtanak.

Ha le tudjuk venni a tekintetünket a pompás épületekről, és szemfülesen járjuk a várost, a Mészáros utcában egy ismerős arcba fogunk botlani. Márai Sándor szobormása fürkészi a környéket, közkedvelt írónkat ugyanis Kassának köszönhetjük, számos jelentős művésszel és gondolkodóval egyetemben. Egy ilyen élénk kultúrájú várostól persze nem is várnánk mást: Itt született Feld Lajos festő, Radványi Géza filmrendező és Andrássy György politikus is. Az 1800-as évek elején itt élt Déryné Széppataki Róza, az első magyar operaénekesnő, Jókai Mór pedig a század végén a város országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett – hogy csak néhányat említsünk az illusztris névsorból.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.