A Könyvünnep színpadán Keresztes Ildikó

Szeptember 6-án, a Budavári Könyvünnep nyitó estéjén 20 óra 30-tól Keresztes Ildikó akusztikus triója ad koncertet a Szentháromságtéri nagyszínpadon. A kétszeres eMeRTon és Artisjus-díjas énekesnővel, színésznővel egyebek között az olvasásról, a régi értékekről és a dalszövegek fontosságáról beszélgettünk.

-A koncertek és színházi előadások között mennyi ideje jut olvasásra?

– Az utóbbi években magam is érzem, hogy a könyvolvasókat elsodorja az internetes kommunikáció. Próbálok ellenállni a virtuális világnak, számomra a könyv és a papír illata sokkal értékesebb. Szeretem a jó verseket és a székely történeteket. Hosszabb regényekre nincs időm, de fiatal korom óta kedvelem az életrajzi regényeket. Különösön a történelmi személyiségek, valamint a neves kortárs sportolók és művészek életútja érdekel; örömet okoz, ha sikerül megfejtenem a legnevesebb személyiségek titkát. Nemrég került a kezembe Andersen Christopher: Mick Jagger – Egy féktelen zseni extrém élete című könyve.

– A lemezein, a koncertjein elhangzó dalokban mennyire kap jelentőséget a szöveg?

– A szöveg számomra nagyon fontos. Kiváló szövegírókkal dolgozom, többek között Horváth Attilával, aki a Piramis és a Korál együttes, Cserháti Zsuzsa és Charlie legnagyobb slágereit írta. De a szövegíróim között említhetem Szabó Esztert is, akit a Megasztárban annak idején „a kalapos lányként” ismert meg a közönség. Azt hiszem, hogy akik szeretik a dalaimat, az előadásmódot is szeretik. Egy sikeres dalhoz szerintem három dolog kell: a szöveg, a zene és az előadó. Énekesként és színésznőként sem mindegy, hogy milyen szöveget hallanak tőlem. Nagyon büszke vagyok a Turay Ida Színház Égben maradt repülő című előadására, amelyben Édith Piafot játszom. Topolcsányi Laura zenés darabja immár negyedik éve van műsoron. Piaf dalai magyar változatban is tökéletesen mutatják a zene és a szöveg harmóniáját.

– Színésznőként melyik szerepkört érzi sajátjának?

– A naivát egyértelműen kizárhatjuk, a karakterszerepekben vagyok igazán otthon. Elárulom, hogy ezekkel elkényeztettek, hiszen az Apácáktól a Cabarén, a Chicagón és az Irma te édesen keresztül egészen az István a királyig, eljátszhattam a musicalirodalom legnagyobb női főszerepeit.

– A Budavári Könyvünnep színpadán milyen műsorral lép a közönség elé?

– Úgy gondolom, hogy erre a kulturális rendezvényre nem illenének a legrockosabb hangzású dalok. Az akusztikus trióval letisztultabb, csendesebb műsorral készülünk. Nemrég Montenegróban léptünk fel, és a koncert után a tengerpartról besétáltam egy középkori városka történelmi központjába. A szűk utcák, a kis boltok kicsit a budai Várnegyedre emlékeztetnek. Minden koncertünk egyedi, hiszen meghatározza a helyszín, ahol a közönséggel találkozunk. Szeretek csapatban, a fiúkkal a hátam mögött színpadon állni. A jól ismert saját dalok mellett számos külföldi szám hangzik majd el, ezúttal áthangszerelve, újragondolva.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.