IN MEMORIAM KÁNYÁDI SÁNDOR

Kányádi Sándor
1929. május 10. – 2018. június 20.
Fotó: Kaiser Ottó

Kányádi Sándor azt mondta ki a verseiben, „amit mindnyájan éreztünk, csakhogy ő ki is merte, és ki is tudta úgy mondani, hogy az magas művészet volt.” Dávid Gyula kolozsvári irodalomtörténész emlékezett e szavakkal a Nemzet Művésze címmel kitűntetett, Kossuth-díjas költőről, aki júniusban végleg itt hagyott minket. A 16. Budavári Könyvünnepet az ő emlékének ajánljuk, hiszen díszpolgár volt Budaváron, ahogy testvérvárosunkban, Székelyudvarhelyen is.

Költészetével széles közönséghez juttatta el az üzenetet, melyet rendezvényünk is képvisel: a kultúra és az ember egységét, az anyanyelv megtartó erejét.

Tovább

A Könyvünnep díszvendége: Székelyudvarhely

A Budavári Könyvünnep alkalmából minden évben választanak egy díszvendéget: idén Budapest I. kerületének egyik testvérvárosa, Székelyudvarhely tölti be ezt a kitüntetett szerepet.  A város Romániában, a Kis-Küküllő két partján terül el. Hargita megye második legnépesebb települése, továbbá Székelyföld történelmi és művelődési központja. Egyesek az erdélyi magyarság szellemi fellegvárának tartják – kézenfekvő tehát egy nagyszabású kulturális eseménnyel erősíteni a testvéri kapcsolatot.

Tovább

Tatjana Voronkina kapja a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat

A Budavári Önkormányzat 2011-ben alapította meg a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, a költő születésének 125. évfordulója előtt tisztelegve. Az elismerést minden évben olyan művészeknek ítélik oda, akik műfordítói tevékenységükkel a magyar kultúrát gazdagítják, illetve hozzájárulnak annak nemzetközi népszerűsítéséhez. Felváltva tüntetnek ki idegen nyelvről magyarra fordító és magyar műveket idegen nyelvre átültető alkotókat.

Tovább

Szalonna és bandája

„Zenéjük olyan, mint az igazi falusi konyha. Családias és ízes, szerény és virtuóz, benne van az élet minden zamata.” Ezt a sort még 2014-ben írták Pál István „Szalonna” prímásról és Bandájáról, de ma is minden szava igaz. A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett zenekar igazi örömzenét játszik, amely a kritikusok szerint egyesíti a kávéházi cigányzenét az autentikus népzenével – a Budavári Könyvünnepen első kézből is megbizonyosodhatunk erről. A népi hagyományok művelése mellett a népzeneoktatás is fontos szerepet játszik a zenekar életében. A Liszt Ferenc-díjas Pál Istvánnal, Budavár díszpolgával beszélgettünk bandája kultúrmissziójáról.

Tovább

Jókai Anna Szalon

A szalonkultúra a felvilágosodás kori Franciaországból indult hódító útjára, de nem kellett hozzá sok idő, hogy Európa-szerte elterjedjen. A művészeti szalonok a boldog békeidőkben élték virágkorukat, a polgári réteg legfőbb találkozóhelyei közé tartoztak. Ezeket a közösségi eseményeket eleinte gazdag, művészetpártoló családok otthonában rendezték meg, később inkább kávéházak adtak otthont nekik. Sajnos a háború és a szocializmus véget vetettek a virágzó szalonéletnek, többségük bezárt. Az elmúlt években azonban újra felütötték a fejüket Budapesten is – és ma már bármelyikünk számára megadatik, hogy hogy eltöltsünk néhány órát a korabeli polgárok előkelő világában.

Tovább

Jazzical Trio

Káel Norbert zongoristát merész, kísérletező művészként tartják számon – elsősorban a jazz és a klasszikus zene kreatív ötvözésével vívta ki a zenésztársadalom elismerését. A Könyvünnepen a Jazzical Trio nevű kamaraformációval lép színpadra péntek este.

Tovább

Für Anikó

Für Anikó Jászai Mari-díjas Érdemes Művészt elsősorban színésznőként ismerjük, de az éneklés is fontos szerepet játszik az életében. A Könyvünnepen a Hrutka Róbert Zenekar élén áll majd színpara vasárnap este.

Tovább

Budavári Könyvünnep

Az írásbeliség és a könyvkultúra budai várbéli jelenléte sok évszázados történet, ezért is gondoltuk úgy, hogy a Magyar Könyv Ünnepének méltó helyszíne a Budai Vár. Történelmünk tanulságai mutatják, hogy a magyar nemzeti lét megerősítésének és a nemzeti állam fenntartásának egyik eszközét legnagyobb államférfiaink is mindenkor az irodalomban, a nemzeti művelődés fejlesztésében, a tudomány és a tanulás legfőbb eszközében, a könyvben látták.

Tovább

Budavári Önkormányzat

Copyright
Budavári Önkormányzat 2018.