Idén Kassa kapott meghívást a Budavári Könyvünnepre, hogy a három napos fesztiválon díszvendégként mutatkozzon be a könyvszerető közönségnek.

A Könyvünnep díszvendége: Kassa

Kassa városa, mely jelentőségével és nagyságával szlovákiai viszonylatban a sorban rögtön a főváros, Pozsony (Bratislava) után következik, Szlovákia keleti részében található, nem messze a magyar, ukrán  és lengyel határtól.

Márai Sándor, a 20. századi magyar irodalom egyik legnépszerűbb, legismertebb szerzője, egyben az egyik legkülönösebb sorsú írója, aki gyermekkorát töltötte Kassán. A házban, ahol lakott 1988-ban Márai- emlékszobát nyitottak meg a városi önkormányzat támogatásával. A Márai Sándor Emlékkiállítást, amely 2019. január 22-én nyílt meg kiállítás vezetői, Ötvös Anna és Juhász Barbara mutatják majd be a Bölcs Várban. Az 1998 májusában létesült Márai Sándor Emlékszoba a Grosschmid család egykori tulajdonát képező Mészáros utcai ház földszintjén található, ahol már több kiállítás is bemutatta a város híres szülöttének életét és műveit. E szerényebb emlékszobát 2019 januárjától a világon egyedülálló kiállítás váltotta fel, amelynek célkitűzése, hogy méltóképpen képviselje Márai Sándor emlékét az író életében központi szerepet betöltő Kassa városában.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.