Für Anikó

Für Anikó Jászai Mari-díjas Érdemes Művészt elsősorban színésznőként ismerjük, de az éneklés is fontos szerepet játszik az életében. A Könyvünnepen a Hrutka Róbert Zenekar élén áll majd színpara vasárnap este.

Milyen szerepet tölt be az életében az éneklés?

Már gyereként is tanultam zenét, a főiskolán pedig Bagó Gizellához kerültem, aki azóta is az énekmesterem. A szaktudása és az embersége a mai napig elkísér, akár egy sportolót egy jó edző, aki nélkül elképzelhetetlen bármiféle teljesítmény. Később a Madách Színházban kezdtem a pályámat, már ott is kaptam zenés szerepeket, 2001-ben pedig alapító tagja lettem az Örkény Színháznak, ahol szintén fontos a jó beszéd- és énektechnika. A 2000-es évek elején ismerkedtem meg Hrutka Róbert zeneszerzővel is, Bereményi Gézával pedig már sokkal régebbre nyúlik vissza a barátságunk – ezekből a nagyszerű kapcsolatokból született meg a két lemezem, a Nőstény álom és a Kitalált világ, és most készül a harmadik album is, amelynek dalszövegeit Fekete György jegyzi. Azt akartam érzékeltetni ezzel, hogy hiába akar az ember valamit, sok más körülménynek is össze kell játszani ahhoz, hogy sikeres produktumot hozzon létre. Én ritkán tűzök ki célokat, szeretem magamat meglepni. És az élet is jócskán kínál olyat, amit az ember nem tud előre eltervezni. Teszem a dolgom, a holnap pedig úgyis a mából születik.

Melyek voltak eddig a legemlékezetesebb munkái?

Ez a két CD hab az életem tortáján, az pedig különösen nagyszerű, hogy most a harmadik is elkészült. Becses ajándék számomra, hogy ilyen formában is megmutatkozhatok. Különösen a koncerteken, akár az egész Hrutka Róbert Zenekar kíséretével, akár az intim terekre adaptált változatban. Mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb léptékű térben történik, mikor a zene által kapcsolatot teremtünk a közönséggel, az mindig felemelő érzés. Semmi más nem tölti így fel az embert.

Milyen műsorral készül a Könyvünnepre?

A korábbi lemezek ismert dalaival fog találkozni a közönség, de az új CD-ről is tartogatok meglepetéseket. Aki még nem ismer, ne gondolja, hogy afféle nőies nyavalygás lesz, azt magam is szívből utálom. Hat nagyszerű férfi fog zúzni mellettem a színpadon, és ne felejtsük el, hogy a dalokat is egy abszolút maszkulin csapat írta, én csak eldalolom a szerzeményeiket.

Sztereotípia a színésznőkkel szemben, hogy a zenéjük nem lehet zúzós vagy maszkulin?

Sok csodálatos színész-zenét hallottam már. Ez nem feléjük irányuló kritikának szánom, inkább csak a magammal kapcsolatos elvárásomat fogalmazom meg így. Már az első lemez készítésénél tudtam, hogy valami zúzósabbat, zeneileg dominánsabbat szeretnék. A zene legyen a főszereplő, nem pedig az, hogy én a nőiségemben vagy színészi minőségemben lubickolok.

Ha már Könyvünnep… Milyen kapcsolata van a könyvekkel, olvasással?

Alapvetőnek mondanám. Nem is tudok elaludni egy pörgős nap után anélkül, hogy legalább néhány oldalt olvastam volna. Ha ezt sokáig nem tudom megtenni, úgy érzem, mintha éheznék. Tehát nem tudom elképzelni az életemet könyvek nélkül.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.