IN MEMORIAM KÁNYÁDI SÁNDOR

Fotó: Kaiser Ottó

1929. május 10. – 2018. június 20.

Kányádi Sándor azt mondta ki a verseiben, „amit mindnyájan éreztünk, csakhogy ő ki is merte, és ki is tudta úgy mondani, hogy az magas művészet volt.” Dávid Gyula kolozsvári irodalomtörténész emlékezett e szavakkal a Nemzet Művésze címmel kitűntetett, Kossuth-díjas költőről, aki júniusban végleg itt hagyott minket. A 16. Budavári Könyvünnepet az ő emlékének ajánljuk, hiszen díszpolgár volt Budaváron, ahogy testvérvárosunkban, Székelyudvarhelyen is. Költészetével széles közönséghez juttatta el az üzenetet, melyet rendezvényünk is képvisel: a kultúra és az ember egységét, az anyanyelv megtartó erejét.

A hazai kultúra mellett a nemzetközi kapcsolatokat is támogatta. Az ő kezdeményezésére született meg a Tóth Árpád Műfordítói Díj, amellyel idegen nyelvről magyarra fordító és magyar műveket idegen nyelvre átültető alkotókat tüntetnek ki. Saját művei is jelentős külföldi visszhangot kaptak: angol, német, francia, orosz, román, finn, észt, norvég, svéd és portugál nyelven is eljutottak az olvasókhoz.

Alkotói munkája mellett a művelődésért tett különböző törekvésekben is fontos szerepet vállalt. Részt vett a Digitális Irodalmi Akadémia megalapításában, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Kossuth- és Széchenyi-díjak bizottsági tagja volt. De kisebb kezdeményezésekhez is csatlakozott, hiszen az anyanyelvi kultúra jövőjét a következő generációkban látta. A már idézett Dávid Gyula szerint „tudta, hogy a jövő a gyerekek lelkében van, akiknek már ebben a korban meg kell tanulniuk tisztán, szépen élni és írni”. Hosszú éveken keresztül élt és alkotott az I. kerületben, nevéhez fűződik a tabáni Mesemúzeum megalapítása is. Otthonával szemben az ő kezdeményezésére készült el közadományból Elek Apó kútját, amely Benedek Eleknek állít emléket. A Budavári Önkormányzat a jövőben is elkötelezetten őrzi e jelentős művész emlékét.

Budavári Önkormányzat

Copyright
Budavári Önkormányzat 2018.