Jókai Anna Szalon

A szalonkultúra a felvilágosodás kori Franciaországból indult hódító útjára, de nem kellett hozzá sok idő, hogy Európa-szerte elterjedjen. A művészeti szalonok a boldog békeidőkben élték virágkorukat, a polgári réteg legfőbb találkozóhelyei közé tartoztak. Ezeket a közösségi eseményeket eleinte gazdag, művészetpártoló családok otthonában rendezték meg, később inkább kávéházak adtak otthont nekik. Sajnos a háború és a szocializmus véget vetettek a virágzó szalonéletnek, többségük bezárt. Az elmúlt években azonban újra felütötték a fejüket Budapesten is – és ma már bármelyikünk számára megadatik, hogy hogy eltöltsünk néhány órát a korabeli polgárok előkelő világában.

A Jókai Anna Szalon egy évvel ezelőtt, a 15. Budavári Könyvünnepen nyitotta meg kapuit, néhány hónappal a Kossuth- és József Attila-díjas írónő halála után. A hagyományos szalonkultúra életben tartása mellett a névadó emlékének ápolását is küldetésüknek tekintik. Büszkén állíthatjuk, hogy a Jókai Anna Szalon sikertörténet, a legtöbb rendezvény teltházas és kialakult a törzsközönség is. Azt a szellemi és lelki többletet szeretnénk közvetíteni, amelyet Jókai Anna is képviselt. A szalon egy olyan egyedülálló kulturális helyszínként próbál létezni, amely az irodalmi és komolyzenei programokon túl, egyfajta esztétikai élményt nyújtva, az emberek közötti találkozásoknak is teret ad” – foglalja össze Bauer Eszter szalonvezető az intézmény célkitűzését. „Az írónő halálának évfordulóján egy Jókai Anna emlékestet is tartottunk, ahol Bálint Márta Kossuth-díjas színművész adta elő az Én, Szegény Sudár Anna című monodrámát.”

Rendezvényekből az év többi napján sem volt hiány a szalonban, eseménydús első évet tudhatnak maguk mögött. „Több emlékezetes sorozatunk is elindult: a Vizizene, ahol Eckhardt Gábor zongoraművész tart interaktív zenetörténeti előadásokat, illetve a Vízivárosi Csillagok, amely a Litea Könyvesbolttal közös programunk, és a Vízivároshoz kötődő jeles személyiségek előtt tiszteleg. Az utóbbin vendég volt Sass Sylvia opera-énekesnő, egy másik alkalommal pedig Baranyay László zongoraművész beszélgetett egykori tanítványával, Bogányi Gergellyel, és természetesen zenéltek is nekünk. Legutóbbi vendégünk Hoppál Mihály etnológus, folklorista volt. Az ősztől folyamatos Márai Sándor Estek első előadását Kassától az Óceánig címmel Hirtling István és Mészáros Tibor mutatták be. A Beethoven Budán Fesztivál házimuzsikái közül többnek is mi adtunk otthont, a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny díjazott műveiből pedig egy ráadás koncertet tartottunk.” A szalonban a következő generációk tehetségeiről sem feledkeznek meg. „A Nyitott Zenei Műhely a fiatalok felé tárta ki a kapuinkat, minden hónapban kamarakoncertekkel ajándékoztak meg bennünket a zeneakadémisták.”

Egy ilyen sikeres első évhez emlékezetes lezárás is dukál. A Jókai Anna Szalon első évfordulóját a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas művész, Kányádi Sándor költészetének szentelik majd. Az ünnepi alkalom közreműködő vendégei Incze Ildikó, Lázár Anna és Takács Bence lesznek.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.