Jazzical Trio

Káel Norbert zongoristát merész, kísérletező művészként tartják számon – elsősorban a jazz és a klasszikus zene kreatív ötvözésével vívta ki a zenésztársadalom elismerését. A Könyvünnepen a Jazzical Trio nevű kamaraformációval lép színpadra péntek este.

Hogyan lehet összehozni a klasszikus zenét és a jazz műfaját úgy, hogy mindkettő megőrizze  saját jellegét is?

Mindig a kompatibilitást kell keresni a két stílus között. A jazz és a klasszikus zene sok ponton találkozik, ez a zenetörténet folyamán többször is tetten érhető. Ha csak az impresszionizmust, Debussyt vagy Ravelt említem, a két stílus fúziója szemmel látható, illetve füllel hallható. Szerintem rengeteg eddig meg nem valósított lehetőség van a jazz és a klasszikus zene kombinációjában. Én tanulmányaim alaposságának és minőségének köszönhetően átlátom mindkét zenei stílus szerkezeti és karakterisztikus vonásait, és ezt rettenetesen élvezem. A két stílus saját jellegét úgy próbálom megőrizni, hogy az adott klasszikus darab ritmikai és harmóniai alapjait megtartom, és a jazzel úgymond színezem, majd ezt követően, csakúgy, mint egy variációs tételben, saját dallamaimmal látom el a harmóniamenetet, amely a jazz dallami jellegét követi.

A közönség hogy fogadja a fúziót? Mindkét műfaj rajongói nyitottak az újdonságok felé?

A közönség meglepően nyitott, sőt, az az érzésem, hogy vágynak egy új, friss zenei értelmezésre. Egy sokat hallott darab új megközelítésben mind a klasszikus, mind a jazz hallgatókat érdekli. Mindig elmondom interjúim során, hogy véleményem szerint az ízlés és a kreativitás az, amely meghatározza egy kísérlet sikerességét. Ha ízléssel és ötletesen dolgozunk fel egy klasszikus darabot, az általában biztos siker.

Sokan idegenkednek a jazztől. Mi lehet ennek az oka, és melyik irányzatok hozhatnák közelebb ezeket az embereket a műfajhoz?

Ez azért van, mert a jazz egy magasabb szintű zenei rendszer, amely először nehezen érthető. Ez olyan, mintha autót akarnánk vezetni bármely képzés nélkül. Meg kell tanulnunk a működési menetet, a szabályokat, aztán csodálatosan egyértelmű lesz a folyamat. Oscar Peterson, Ella Fitzgerald, és általában az énekes jazz az, amely könnyebben érthető, ezzel kezdeném a stílus megismertetetését. Ha valaki először találkozna a jazz műfajával, annak azt mondanám, hogy figyeljen a témára, és az alatta hallható akkordokra, majd arra, hogy ugyanazok az akkordok szólnak továbbra is, de új dallammal. Emellett a ritmikai alapokat is kiemelném.

Kik azok a művészek, akik Önt inspirálják, akár zenészként, akár zenekedvelőként?

Keith Jarrett, Chick Corea, Brad Mehldau, Pat Metheny, Branford Marsalis, Herbie Hancock, Bartók, Bach, Chopin, Rachmaninov, Scriabin.

A Budavári Könyvünnepre milyen műsorral készül?

A triómmal fogok fellépni, kamarazene-szerű jazzhangzásként tudnám leírni a stílusunkat. A koncerten a ritmus, a harmónia és a dallam saját stílusunkban megszólaltatott összjátékát hallhatják az érdeklődök.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.