Kiállítások

Zentai csata 320

Az 1697-es zentai csata évfordulója alkalmából a Budavári Önkormányzat támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésével szeptember 11-én „A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háború” címmel kiállítás nyílik testvérvárosunkban, Zentán, amely kizárólag a Könyvünnep idején ingyenesen megtekinthető a Városháza aulájában.
(1014 Kapisztrán tér 1.)

 

100 könyv Finnországból

A függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő Finnország irodalmával, a lelkes fordítóknak hála, a XIX. századtól napjainkig folyamatosan találkozhattak a magyar olvasók. A fordítói és kiadói tevékenységnek a nyelvrokonság tudata adta az első lendületet, amely az elmúlt száz évben többször megtorpant, de újra és újra erőre tudott kapni. A 2007 óta eltelt legutóbbi 10 év termése lenyűgöző: több mint 100 könyv – 30 kiadó és 30 fordító munkája. Nem csupán finn nyelvből születtek ezek a fordítások, a finnországi svéd nyelvű irodalom alkotásai, a számi költészet és több angol nyelven született sci-fi is eljutott a magyar olvasókhoz. Ebből ad most ízelítőt a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Finn Nagykövetség és a Finnagora közös könyvespolc-installáció projektje, melyet a Könyvünnep ideje alatt az újonnan nyíló Jókai Anna Szalonban láthatnak az érdeklődők (1011 Iskola u. 28.).

A program része a Finnország állami függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő Suomi 100 eseménysorozatnak.

Szavak, gyöngyök, virágok

A Várnegyed Galériában Kósa Klára keramikusművész és Simon Ilona grafikus, könyvtervező művész Szavak, gyöngyök, virágok című kiállításának megnyitójára augusztus 31-én 18 órakor kerül sor. A kiállítást megnyitja: Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke. Köszöntőt mond: Bence Imre evangélikus esperes. Közreműködik Incze Ildikó színművész és Tímár Sára Junior Prima-díjas énekművész.
Várnegyed Galéria – 1015 Budapest, Batthyány u. 67.