Nem skalpvadász

Szeptember 3. vasárnap, 20:30 Juhász Gábor Trió

Juhász Gábor nagyon sok világszínvonalú zenésszel játszott már együtt, és noha akad még olyan, akivel szívesen muzsikálna, a „skalvadászatnál” fontosabbnak tartja, hogy kreatív munkát végezhessen éppen aktuális partnereivel. A Könyvünnepre a Budavári közönség által már ismert négytételes jazz-szvittel érkezik, amelyet Beethoven Tavaszi szonátája alapján szerzett.

Eredetileg a Beethoven Budán fesztiválra készült el a Tavaszi szonáta (F-dúr, op. 24) jazz-átdolgozása. A Könyvünnepre ugyanezzel a műsorral érkezik, lesz valami változás?
– Az újbóli meghívást valószínűleg annak köszönhetem, hogy a zenekarunk nagyon meleg fogadtatásban részesült a Beethoven Budán fesztiválon tartott koncerten. A májusi esemény előtt arra kaptunk felkérést, hogy dolgozzunk fel Beethoven műveket a jazz-triómmal. Némi tapasztalatom volt már e területen, hiszen korábban Schubert Téli utazásából átültettem már egy csokrot. Ezúttal úgy döntöttem, hogy a Tavaszi szonátát írom át négytételes jazz-szvitté. Az akkori koncertre egy nagyon tehetséges zongorista kollégánkat Tálas Áront is elhívtam. Mivel ő szeptemberben már New Yorkban lesz, ezért egy régi kollégámat és barátomat Oláh Kálmánt kértem meg, hogy csatlakozzon, Áron helyett.

Mit lehet tudni Oláh Kálmánról?
– Kálmán rendkívül nagyformátumú művész. Mivel a Beethoven- és a Schubert-feldolgozásaimban is sok teret hagytam az improvizációnak, már most lelkesedéssel várom, hogy milyen csodával fog megajándékozni minket aznap este. A triónkkal, amiben Kovács Zoltán nagybőgőzik, Jeszenszky György dobol és én gitározom, többször fogunk koncertezni a nyár folyamán, más vendégszólistákkal is, de a Beethoven-Schubert műsort csak a Könyvünnepen adjuk elő.

Melyik az a zenész, akivel a legbüszkébb, hogy együtt játszhatott? Kivel szeretne legalább egyszer az életben zenélni?
– Szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyszerű zenészekkel volt alkalmam dolgozni. Oláh Kálmánt is a legnagyobbak közé sorolom, örülök, hogy elsőre igent mondott a felkérésemre. Mostanában sokszor eszembe jut Charlie Mariano, akivel lemezt is vettem fel, és bölcsességével, hibátlanságával máig hatással van a munkáimra. De Archie Shepp és persze a csodás Palle Mikkelborg is folyamatosan a gondolataimban jár. Annyi remek zenész van, akivel jó lenne zenélni. Jack DeJohnette vagy Roy Hargrove például. Júniusban játszottam Berlinben egy remek New York-i zongoristával, aki Roy Hargrove zenekarában játszott, hát bizony irígyeltem. Tavaly ismertem meg egy nagyszerű fiatal amerikai trombitás, Ambrose Akinmusire zenéjét. Vele is jó volna zenélni, de őszintén szólva már nem vonz a „skalpvadászat”. Sokkal fontosabbnak érzem, hogy kreatív munkát végezhessünk kollégáimmal, akik világszínvonalú zenészek. Akkor vagyok boldog, amikor ennek a feltételei adottak.

Juhász Gábor
Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazzgitár szakán. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel.

Alapító tagja volt a Tin Tin Quartetnek, és közreműködője számos neves jazz-zenész lemezének. Saját neve alatt 2002-ben jelent meg lemeze a dán Palle Mikkelborggal közösen, 60/40 címmel.
2006-ban megalapította a Juhász Gábor Triót.
2008-ban Szalóki Ágival közösen készítette el a Vágy muzsikál című albumot, amelyen Karády Katalin dalait dolgozták fel. A műsor azóta is hallható színházakban és koncerttermekben.
2009-ben 1978 címmel jelent meg Juhász Gábor szerzői CD-je. A lemez 2010-ben elnyerte az Év Magyar Jazz Hanglemeze díjat.

Rendszeresen koncertezik Gyémánt Bálinttal; a gitárduó saját szerzeményei Budapest címmel jelentek meg CD-n 2011-ben.

Juhász Gábor, Lukács Miklós és Szalai Péter 2013-ban rögzített koncertalbuma a Making a Change címet viseli és John Coltrane: A Love Supreme című művének feldolgozása gitárra, cimbalomra és ütőhangszerre. Az albumon ezen kívül Juhász Gábor saját szerzeményei és Lukács Miklós egy Debussy feldolgozása is hallható.
2014-ben a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál felkérésére készítette el új zenei anyagát, amelyet Franz Schubert Winterreise című dalciklusa ihletett.
2015-ben az év jazzgitárosa díjat nyerte el a jazzma.hu közönségszavazata alapján

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.