Szalonna és bandája

„Zenéjük olyan, mint az igazi falusi konyha. Családias és ízes, szerény és virtuóz, benne van az élet minden zamata.” Ezt a sort még 2014-ben írták Pál István „Szalonna” prímásról és Bandájáról, de ma is minden szava igaz. A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett zenekar igazi örömzenét játszik, amely a kritikusok szerint egyesíti a kávéházi cigányzenét az autentikus népzenével – a Budavári Könyvünnepen első kézből is megbizonyosodhatunk erről. A népi hagyományok művelése mellett a népzeneoktatás is fontos szerepet játszik a zenekar életében. A Liszt Ferenc-díjas Pál Istvánnal, Budavár díszpolgával beszélgettünk bandája kultúrmissziójáról.

A mai „átlagemberek”, különösen a fiatalabb generációk körében sokan idegenkednek a népzenétől. Ön szerint mi lehet ennek az oka?

Az én meglátásom szerint egyre több fiatal műveli ezt a kultúrát. Mindannyiunk felelőssége, hogy felhívjuk a fiatalság figyelmét a népi hagyományokban rejlő csodálatos értékekre és a kiváló élő muzsikára. Persze több oka is lehet annak, hogy ezek a dolgok elkerülik a figyelmüket, de engem inkább az foglalkoztat, hogyan tudnám megszerettetni velük.

Könnyen megérti a mai közönség az efféle értékmegőrzés üzenetét?

Természetesen bárkihez eljuthat ez az üzenet, hiszen ha csak a nagyszüleivel ül le valaki beszélgetni a régi időkről, már azt is egyfajta gyűjtésként foghatjuk fel.

Hogyan lehet eljuttatni a fiatalokhoz ezt az üzenetet?

Rengeteg jó előadást, koncertet, táncházat kell rendezni olyan helyszíneken, ahol sok a fiatal. Garantálom, hogy a népzenét bárkivel meg lehet szerettetni, hiszen egy őszinte érzés az egész, amely emberektől embereknek szól. És természetesen a médiának is óriási felelőssége és szerepe van abban, hogy mit mutat be a közönségnek.

Fontos a népzenét az eredeti formájában megtartani, vagy az alkotók nyugodtan kísérletezhetnek vele, ötvözhetik más műfajokkal?

Szerintem nincs semmi gond a népzene feldolgozásával, hiszen láthatjuk, hogy a legnagyobb zeneszerzőink is ezt tették vele. A lényeg, hogy soha ne ferdítsük el, és az is fontos, hogy nevezzük nevén, hogy mi eredeti és mi feldolgozás.

A Könyvünnepre milyen műsorral készül a zenekar?

Az előző három nagylemezünkből fogunk egy válogatást játszani Népzene a kárpát-medencéből címmel.

Ha már Könyvünnep… Az ön életében milyen szerepet játszik a könyv, illetve az olvasás?

Nagyon szeretek olvasni, ifjú éveimben rengeteg időt töltöttem vele, ezért néha szomorkodom is amiatt, hogy ma már egyre kevesebb időm akad rá.

Budavár díszpolgáraként hogyan veszt rész a kerület kulturális életében?

Már az elmúlt években is rengeteg rendezvényen vettem részt a kerületben. Ilyen volt a Mesterségek Ünnepe, a Tabáni nyári esték vagy a Pünkösd a Tabánban, de a Várkert Bazárban is sokszor léptem fel. És természetesen a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti Vezetőjeként évi 70-80 előadást is játszom a Budai Vigadóban.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.