Tandorira emlékezünk a Könyvünnepen

Tandori Dezső egész életében itt lakott közöttünk az I. kerületben; Lánchíd utcai sarokerkélyéről kitűnő rálátása volt a világra. Ha földre szállt, mert társaságra vágyott, reggeli sétái után betért törzshelyére a tér másik oldalán.

Gyerekkorától írónak készült. A Petőfi Gimnáziumban Nemes Nagy Ágnes tanítványai közé tartozott; a költőnő és férje, Lengyel Balázs irodalomkritikus várbeli otthonukban rendhagyó irodalomórákat tartottak a diák Tandori számára. Ő maga azt mesélte, hogy két másik „várlakó” Ottlik Géza író és Géher István műfordító is nagy hatást gyakoroltak későbbi pályájára.

A bölcsészkaron szerzett diplomát, majd 1968-ban, a Töredék Hamletnek című első kötetével keltett jelentős feltűnést az irodalmi nyilvánosság előtt. Az 1970-es évek elejétől számos irodalmi műfajban és művészeti ágban alkotott. Legmarkánsabban a költészetben és a műfordításban volt jelen, de írt ifjúsági regényeket és művészeti portrékat, esszéket, álnéven fantasztikus regényt és krimiket, de rajzolt is, maga illusztrálta gyermekkönyveit; képzőművészeti alkotásokat készített, sőt tévéshow-t is vezetett. Mindezen sokszínű tevékenysége közben, Tandori Dezsőt a 20. századi magyar költészet egyik megújítójaként tartják számon. Nélküle nem lenne friss magyar nyelven sem Kafka, sem Rilke, és Salingert, Koestlert, Beckettet, Virginia Woolfot sem éreznénk annyira mainak.

Vérbeli városlakó volt, akinek életét különös állatok kísérték. „Medvék minden mennyiségben” – ahogy egy gyermekeknek írt verseskönyvének címe mondja, és persze lóversenypálya lovai, no és a verebek, akik közül Szpéró valóban sok éven keresztül családtagnak számított a Tandori házaspár otthonában.

A Budavári Önkormányzat 2011-ben megalapította a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, a képviselő-testület elsőként számára ítélte oda az elismerést.  Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén nyújtotta át az oklevelet és az emlékplakettet. A József Attila és Kossuth-díjas költő, műfordító erre a jeles alkalomra elnyűhetetlen, színes kötött sapkáját kalappal cserélte föl. Az idős mester a nagyszínpadon állva ezt a kalapot emelte meg mindazok előtt, akiket fordíthatott, akik ezt díjjal ismerték el, és akik olvassák műveit.

Tandori Dezső idén február 13-án, 80 évesen távozott közülünk. A Digitális Irodalmi Akadémia ­– amelynek egyik alapítója volt – örökre megőrzi műveit, és alakját kedvenc városrésze nem felejtette el. Életére, pályájára az idei Könyvünnepen is emlékezünk.

Budavári Önkormányzat

Budavári Önkormányzat 2019.